Program
08.45-09.15 Kayıt
09.30-10.30 Açılış: "Öğretmen Olmak"
10.30-10.45 Ara
10.45-11.30 1.Paralel Paylaşımlar
11.30-11.45 Ara
11.45-12.30 2.Paralel Paylaşımlar
12.30-13.15 Öğle Arası
13.15-14.00 Stant Sokağı
14.00-14.45 Panel: "Deneyimin Gücü Adına"
14.45-15.30 Performans: "Tiyatro Sporu"
15.30-15.45 Ara
15.45-16.15 Söyleşi: "Gepeto Usta Aramızda"
16.15-16.45 Kapanış
Önemli Notlar:
Gün boyu devam edecek olan sempozyumun "Açılış, Performans, Söyleşi, Panel, Kapanış" gibi bölümleri çok amaçlı salonda; "1. ve 2. Paralel Paylaşımlar" ise eş zamanlı olarak dersliklerde gerçekleşecek.
Tüm gün boyunca sempozyum çözüm ortakları olan eğitim kurumları, tanıtım stantları ile bizlerle olacaklar. Katılımcılarımızın aralarda ve öğle yemeği molasında bu stantlara uğrayarak tanışıklıklarını artırmalarını hedefliyoruz.
Çok amaçlı salondaki etkinliklerde tüm katılımcılar bir aradayken, dersliklerdeki 12 adet paylaşım oturumu eş zamanlı gerçekleşecek ve her birinde en çok 24 kişi kabul edilecek.
Aşağıda açıklamaları bulunan paylaşımların içeriklerini okumanızı ve size iyi geleceğini düşündüğünüz en az iki tanesini belirlemenizi öneriyoruz.
Ardından "Kayıt" sayfasına giderek sempozyum kayıt formunu eksiksiz doldurmalısınız. 1. ve 2. paralel paylaşım seçimlerinde daha önce karar verdiklerinizden birer tanesini seçebilirsiniz. Her oturum için bir tane seçim yapabileceksiniz.
Her paylaşım için ilgili katılım sayısına ulaştıktan sonra o seçenek formdan otomatik olarak çıkmaktadır. Bu nedenle eğer başlığı göremediyseniz diğer seçimleriniz üzerinden devam edebilirsiniz.
1.Paralel Paylaşım İçerikleri
abecetik sıra ile
Ebru Köfter / Sergiden Projeye, Projeden Öyküye, Öyküden Felsefeye
Bir sergi ile başlayan projenin "Şemsiye"adlı sözsüz kitap ile nasıl ilerlediği ve süreçte neler yapıldığı paylaşılacaktır. Joan Miro'nun eserlerinin P4C Sanat felsefesi basamakları ile nasıl işlendiği örneklerle sunulacaktır. Sunuma katılanların bir projeyi başlatma, süreci ilerletme ve sonlandırma basamaklarını görmeleri, proje bitiminde ne gibi ürünler olabileceğini öğrenmeleri ve kazanım göstergelerin çocuğa ulaşımının etkilerini görmeleri hedeflenmektedir.
Esen Cansu Öztürk / Bir Uyum Becerisi: Psikolojik Sağlamlık
"Psikolojik Sağlamlık nedir? Psikolojik sağlamlığımızı nasıl arttırabiliriz? Öz-şefkat pratikleri nelerdir? Hayatımızda öz-şefkate ne kadar alan açıyoruz?" sorularının cevaplarını kapsayan bir atölye çalışması yapılacaktır. Katılımcıların ilişkilerinde sağlıklı bağlar kurmalarına dair farkındalık geliştirmeleri, öz-şefkat kavramının pratikleri hakkında bilgilenmeleri hedeflenmektedir.
Esra Seçil Uygun / Çocuk Kitabı Üzerine Felsefi Düşünme
Bu sunum çocuk kitaplarının felsefi sorgulama aracı olarak nasıl kullanılabileceğini keşfetmeyi, çocuklara sadece hikâyeleri anlamanın ötesinde, kavramsal ve eleştirel düşünme becerilerini kazandırmayı içermektedir. Katılımcılar, bir çocuk kitabını ele alarak çocukların eleştirel düşünme, sorgulama ve anlamlandırma becerilerini nasıl geliştirebileceklerini deneyimleyeceklerdir. Sunuma katılanların öykü kitapları üzerinden felsefi diyalogları nasıl başlatabileceklerini görmeleri, çocukları düşünmeye, sorgulamaya nasıl yönlendirebilecekleri, derin felsefi soruları nasıl üretebileceklerini görmeleri hedeflenmektedir.
Filiz Güleç Kutlu / Dijital Yetkinlikler: Podcast ile Öğreniyorum
Dijital dönüşüm ile birlikte dijital yayıncılığın bir sembolü olan podcast'ler bir görüşün, fikrin, bilginin aktarılabileceği en önemli kanallardan biridir. Bu sunumda aktif birer içerik üreticisi olarak geleceğin yetkinliklerine sahip olmasını hedeflediğimiz öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının farkındalığını arttırarak bu dijital araçları aktif kullanmalarını sağlayacak yol haritası desteği verilecektir. Katılımcıların Dijital Dönüşüm, Dijital Yetkinlikler, Geleceğin Mesleği: Podcaster konularında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
Günce Öner / En Sevdiğim Ders: Miss Purpy
"En Sevdiğim Ders: Miss Purpy! İngilizce öğretiminde heyacan uyandıran ders hazırlığındaki üç altın kural nedir? Öğrencinin ingilizce konuşma becerisini geliştirmede sanal zekadan nasıl yararlanılır?" konularına değinilecektir. Katılımcıların teorik bilgiden çok pratik bilgiler edinmeleri, öğretim yöntemlerine farklı bakış açıları geliştirmeleri hedeflenmektedir.
Mehmet Ateş / Servas Barış Okulu
"Binasiz, müdürsüz, müfredatsız, parasız, özgür bir okul, mümkün müdür? Evrensel barış ve birlikte yaşam kültürü nasıl geliştirilir?" konularında paylaşım yapılacaktır. Bu sunumda 2009 yılından beri Antakya'da uygulanmakta olan Servas Barış okulu deneyimi aktarılacaktır. Sunuma katılanların Servas Barış Okulu'nun amaçlarını ve uygulama pratiklerini görmeleri hedeflenmektedir.
Nazlı Aykan / Okul Ortamında Çocuk ve Öğretmen Yogası
"Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sağlıklı olmak demek; fiziksel-zihinsel-sosyal-ruhsal olarak tam ahenk halinde olmak demektir. Yoga da sağlığa tam da bu dört konuda yaklaşır. Yoğun okul ortamında sağlıklı olmanın yanı sıra hem çocuğun hem de öğretmenin dengelenmesi için kullanabileceğimiz önemli araçlardan biridir." Bu sunumda çocuk kitabı, masal ve oyunun yoga ile nasıl birleştirilebileceği örnekleriyle paylaşılacaktır. Katılımcıların yoga ile tanışmaları, kendi beden ve zihinleriyle bağ kurmalarının dönüştürücü olduğu konusunda fikir edinmeleri ve çocuk kitabı ile yoganın nasıl birleşebileceğine dair bir uygulama görmeleri hedeflenmektedir.
Özlem Candan / Dijital Dünyada Çocuk Hakları
"Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Komitesi çocukların dijital dünyadaki haklarını anlatmak için 24 Mart 2021’de Genel Yorum 25’i yayınladı." Bu atölyede Genel Yorum 25’in ne olduğu, çocukların bilgiye erişme, ifade özgürlüğü ve dijital ortama katılım hakkı üzerinden interaktif çalışmalar yapılacaktır. Katılımcıların güvenli bilgiye erişim, siber zorbalıkla mücadele, dijital ortama katılım hakkı ile çocuk haklarının dijital ortama nasıl uyarlandığının akılda kalması hedeflenmektedir.
Özlem Öznur Gökbulut / Nesnelerin Coğrafyası
"Sadece nesnelerden oluşan bir ülkede, onlarla yaşamı deneyimlemeye hazır mısınız? Yani her biri ile tek tek tanışmaya, konuşmaya, oynamaya, soru sormaya ve onların öyküsünü yazmaya..." yaratıcı drama ve yazma çalışmaları atöyle içeriğinde planlanmaktadır. Katılımcıların yaratıcı drama yöntemiyle duyularını etkin kullanılmaları hedeflenmektedir.
Tuğçe Nur Doğan / Sanatla Rahatla: Kolektif Resim Çalışması
Çalışmanın amacı katılımcıların bir resim üzerinde birlikte çalışarak hem malzemelerle hem birbirleriyle hem de kendi iç dünyaları ve çocukluklarıyla etkileşime geçmesini kolaylaştırmaktır. Katılımcıların süreçte deneyimledikleri farklı duygular ve ötekiyle etkileşimin yarattığı etkilerin akılda kalması hedeflenmektedir.
Tuğçe Sarsılmaz Köksel / Kıpırtı Çocuk Dergisi ile Yaratıcı Etkinlikler
Eksi 18 Edebiyat Topluluğu nedir? Kimlerden oluşmaktadır? Topluluğun ürünü olan Kıpırtı Çocuk dergisinin sınıf ortamlarında nasıl kullanılabileceği, yaratıcı drama ve yaratıcı yazma çalışmaları ile nasıl ürünler ortaya çıkabileceğine dair paylaşım yapıalcaktır. Katılımcıların dergiyi sınıflarında nasıl kullanabileceklerine dair fikir sahibi olmaları hedeflenmektedir.
Volkan Karakeçili / Diskalkuli: Matematik Öğrenme Güçlüğüne Sahip Çocuklara Matematik Öğretimi
Bu paylaşımda genel olarak öğrencilerdeki matematik öğrenme mekanizmaları ve bunlara bağlı olarak öğrencilerin matematiği nasıl öğrendiği açıklanmaya çalışılıp, matematiği zor ve yavaş öğrenen öğrencilere nasıl yardımcı olunabileceği konusunda paylaşımda bulunulacaktır. Diskalkulinin ne olduğu, nasıl belirlendiği üzerine bilgi verilecek, ilkokul düzeyindeki bu öğrencilere yaş ve düzeylerine uygun matematik eğitiminin nasıl olacağı konusunda ayrıntılı açıklama ve etkinliklere yer verilecektir. Katılımcıların diskalkuli hakkında bilgi sahibi olmaları hedeflenmektedir.
2.Paralel Paylaşım İçerikleri
abecetik sıra ile
Firdevs Ceylan Koç / Okul Öncesinde Proje Tabanlı Uygulama Örneği: Oyuncak Projesi
Bir proje tabanlı uygulama olan "Oyuncak Projesi" ile disiplinler arası çalışmaların paylaşılacağı sunum boyunca; projeye giriş etkinliği, oryantiring, Loose parts play(Serbest parçalar ile oyun), proje bitiriş etkinliğinin örnekleri yer alacaktır. Katılımcıların okul öncesinde oryantiringin bir eğitim aracı olarak nasıl uygulanabileceği, Loose Parts Play'ın temalara nasıl dahil edilebileceği ve okul öncesinde disiplinler arası süreç konusunda fikirler ile ayrılması hedeflenmektedir.
Funda Uygun Sır / Açık Hava Sınıfı
Bu sunumda "Açık hava sınıfı nedir?" sorusuyla başlayarak sınıfında hiperaktif ve dikkat sorunu yaşayan öğrencilerine nasıl faydalı olurum düşüncesi ile yola çıkan ve okulunda bir açık hava sınıfı kuran Funda Öğretmenin çalışmalarını dinleyeceğiz. Akademik başarının yanında çocuklarda doğa sevgisi ve geri dönüşüm mantığını da kavratmayı hedeflenen Açık hava sınıfı hazırlama ve uygulama süreci, çocuklar üzerindeki etkileri paylaşılacaktır. Katılımcılara geleneksel yöntem ve eğitim ortamlarına alternatif alanların nasıl oluşturulacağı konusunda ilham olma hedeflenmektedir.
Gökhan Süslü / Duygularla Tanışıyorum
Katılımcıların yaratıcı drama yöntemi rehberliğinde duygularının farkına varması ve doğru duygu tanımlaması yapabilmesi için farklı duygu tiplerini de öğrenmesi amaçlanmıştır. Bu sayede katılımcılar, duygularını daha iyi yönetebilir ve duygusal tepkilerini kontrol edebilir hale gelecektir. Farklı duygu tiplerini öğrenmek, katılımcıların empati yeteneklerini geliştirerek sosyal ilişkilerinde daha sağlıklı iletişim kurmalarına da katkı sağlayacaktır. Duygu farkındalığı ile bireyin hem kendisiyle hem de çevresiyle daha uyumlu bir yaşam sürmesi hedeflenmektedir.
İzzet Güldoğan / Bir Rüyanın Gerçeğe Dönüşümü: Reggio Emilia
Bu sunumda, İtalya'nın Reggio Emilia Kasabası ve Loriz Malaguzzi Center'a giden yolculuk deneyimi paylaşılacaktır. Reggio eğitiminin içeriği ve okul öncesi sınıflarına genel bir bakış ile deneyim aktarımı yapılacaktır. Katılımcıların Reggio Emilia yaklaşımı hakkında fikir sahibi olmaları ve bol örnekler görmeleri hedeflenmektedir.
Melike Çerçioğlu Bilgiç / Mikro Mimikler ve Duygusal Okuma
Bu paylaşımda, bireylerin saklamaya çalıştıkları duyguları ele veren mikro ifadeler üzerinde durulacaktır. Fark etmesi oldukça zor olan bu mikro ifadeleri yakalamak ve diğer kişilerle daha anlamlı bir iletişim kurabilmek mümkün. Katılımcıların, mikro mimikler ve duygusal okuma konusunda bilgi sahibi olması hedeflenmektedir.
Öykü Kocaman / Kırsalda Eğitim
"Türkiye'de köy kaldı mı? Kırsalda eğitim neden önemli?" temel sorularının eşliğinde köyde eğitimin güncel durumuna dair tartışma konusu aktarılacaktır. Katılımcıların kırsalda bir okulun varlığının ne anlam ifade ettiği, paydaşlar ile iş birliğinin neden önemli olduğu ve daha nitelikli eğitim için ne gibi çalışmalar yapılabilceğine dair fikir sahibi olmaları hedeflenmektedir.
Resul Aydoğan / Öğretmenler için Oyun Oynama ve Oynatma Sanatı
Evrensel bir dil olan gücünden faydalanmak için “Doğru Oyun” kültürünü vurgulayarak derslerde kullanılabilecek oyun uygulamaları gösterilecektir. Bu eğitimde, oyun motivasyonları ve öğrenme sürecini geliştiren kişisel oyunlarla tanışılacaktır. Eğitim boyunca sunulan oyun örnekleri, farklı yaş durumları ve ders içeriklerine uygun şekilde pratik olarak gösterilecek ve eğiticilerin, bu oyunları sınıf ortamında nasıl etkili kullanabilecekleri anlatılacaktır. Katılımcıların öğrencilerle oynayacakları oyunlarda doğru oyun oynama kültürlerinin oluşması hedeflenmektedir.
Sema Güngör & İpek Hamarat / Soru Sormak Cesaret İster: P4C ile Felsefi Keşifler!
Bu atölye çalışması katılımcılara bol paylaşımlı ve eğlenceli, demokratik bir diyalog ortamında düşüncelerini özgürce ifade etme , sorgulama ve yaratıcı çözümler geliştirme fırsatı sunacaktır. Katılımcıların P4C hakkında temel bilgiler edinmeleri hedeflenmektedir.
Şebnem Demir / Oyunlarla Matematik
Matematik dersi kazanımlarının kavratılması, özellikle sayı hissi, örüntü, tahmin becerileri gibi temel becerilerin oyunlaştırarak işlenmesi için basit ve farklı materyallerin tanıtılıp küçük uygulamalar yapıldığı bir atölye çalışması planlanmaktadır. Katılımcıların matematik dersine karşı farklı bir bakış açısı kazanmaları ve düşük bütçelerle sınıfta kolayca uygulayabilecekleri etkinlik örnekleriyle tanışmaları hedeflenmektedir.
Taner Özel / Ritim, Beden Perküsyonu, Sokak Oyunu
Bu sunumda Afrika müziği ve çocukların mutluluklarının işleneceği elementer müzik eğitimi planlanmaktadır. Katılımcılarla özgüven, birliktelik ve yaratıcılık becerilerinin aktif olacağı bir süreç deneyimlemeleri ve sonunda ortaya bir ürün çıkması hedeflenmektedir.
Tolga Çoban / Web 2.0 ile Eğitimde Dijital Dönüşüm
Bu paylaşımla birlikte; katılımcıların, dijital araçları sınıf ortamında veya hibrit öğrenme yaklaşımlarında uygun şekilde kullanmaları sağlanacaktır. Web 2.0 araçları tanıtımı ve kullanımıyla öğretmenlerin kendi ders materyallerini hazırlayarak paylaşım yapabilme becerileri geliştirilecektir. Katılımcıların Web 2.0 araçlarını kullanarak ders materyalleri oluşturma, düzenleme ve diğer meslektaşları veya öğrencileriyle kolayca paylaşabilme becerilerini geliştirmesi hedeflenmektedir.
Ülfet Çelik Bora / Resimli Çocuk Kitaplarının Türkçe Derslerinde İnteraktif Kullanımı
Bir resimli çocuk kitabından yola çıkarak tüm Türkçe dersi becerilerine hitap eden etkinlikler paylaşılacaktır. Okuma öncesi ve sonrası neler yapıalbilceğine dair interaktif bir çalışma planlanmaktadır. Katılımcıların çocuk kitaplarını Türkçe derslerinde öğrenme aracı olarak kullanmayı istemeleri ve çocuk kitaplarına merak duymaları hedeflenmektedir.